XR4HRC EĞİTİMİ XR TEKNOLOJİLERİ İLE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN EN YENİLİKÇİ EdTech PROJELERİNDEN BİRİ OLARAK SEÇİLDİ
LİDER TEKNOLOJİ GELİŞTİRME, ESOGU-IFARLAB ve BEST
EĞİTİMDE XR KULLANIMINI TEŞVİK ETMEK İÇİN
XR2LEARN'IN İLK AÇIK ÇAĞRI PROGRAMINA KATILIYOR
XR2Learn Nedir?
Horizon Europe Programı tarafından finanse edilen XR2Learn, eğitimde insan merkezli XR uygulamalarının sınır ötesi oluşturulmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Proje, XR tabanlı eğitimsel uygulamalar tedarik zincirinde yer alan tüm aktörler için bir Dijital İnovasyon Merkezi olarak düzenlenmiş tek durak platformunu sunacaktır, bu da imalat ve uzaktan öğrenme senaryolarında eğitimi geliştirmeyi hedeflemektedir.
Avrupa XR endüstrisi teknolojilerinden yararlanarak, daldırıcı öğrenme ve eğitimi güçlendirerek, XR2Learn platformu, XR teknoloji sağlayıcılarını, uygulama tasarımcılarını, eğitim uzmanlarını, uygulama geliştiricilerini, son kullanıcıları ve karar vericileri doğrudan iletişim kurmak, işbirliği yapmak ve ilgi alanlarını eşleştirmek için doğrudan erişime getirecek, ayrıca alttan yukarıya yenilik yaratımını da sağlayacaktır.
Açık Çağrının Ana Fikri Nedir?
XR2Learn metodolojisi, Avrupa XR endüstrisi teknolojilerini daldırıcı öğrenme ve eğitimi güçlendirmek için kullanmayı amaçlayan iki açık çağrı yapılmasını içermektedir. XR2Learn, eğitimde insan merkezli XR uygulamaları sunmaya odaklanan başvuru sahiplerine eşitlik-özgür finansmanın yanı sıra iş geliştirme ve teknik destek sunmaktadır. XR uygulama kullanıcıları/alıcıları ve XR uygulama geliştiricilerinden oluşan üç ortaklı konsorsiyumlar veya tek ortaklar başvuruda bulunabilir. Ayrıca, çağrılar KOBİ/orta ölçekli işletmelere ve özel ve kamu kurumları dahil olmak üzere eğitim aktörlerine açıktır.
XR4HRC, 2024'te XR2Learn'ın ilk hızlandırma programında yer alacağını paylaşmaktan gurur duyar, pratik iş gücü eğitiminde uzatılmış gerçeklik (XR) teknolojisini entegre ederek, robotik tabanlı endüstrilerde mesleki eğitimi devrimleştirmeyi, insan-robot etkileşimini geliştirmeyi ve sürdürülebilir bir ekosistem doğrultusunda gerçek dünya uygulama geliştirmeyi hedeflemektedir.
XR2LEARN İLE YOLCULUĞUMUZU TAKİP EDİN!
Önerilen çözüme daha yakından bakın burada[1] ve programın gelişimi hakkında güncel bilgiler için XR2Learn'ın iletişim kanallarını takip edin:
E-posta: info@xr2learn.eu
Web Sitesi: https://xr2learn.eu/
LinkedIn: XR2Learn | LinkedIn
Twitter: https://twitter.com/xr2learn_eu
Sivil Uçaklar için Sanal Prosedür Eğitmeni (SPE), eğitim süresini optimize etmek, öğrenci pilotlar için öğrenme sürecini iyileştirmek amacıyla tasarlanmış olan yeniden yapılandırılabilir özellikteki bir eğitim cihazıdır. SPE yazılımı, firmamızın özgün ürünleri olan FMS, CDU, PFD, MFD ve RTU modüllerini içermektedir. Uçuş Eğitimi Simülatörü ile öğretmen pilot, önceden belirlenmiş senaryoları kullanarak, intibak, anormal usuller ve tazeleme eğitimleri ile öğrenci pilotu değerlendirebilmektedir
Öğrencelik projesinin katkıları:
•Pilot eğitimlerinde uçak kullanım süresini ve dolayısıyla yıpranmasını azaltır.
•Pilotaj öğrencilerinin daha fazla pratik yapmasına imkan tanır
•Eğitim maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.
•Pilot adayının öğretmeni ile usta-çırak ilişkisi içinde birebir eğitim almasını sağlar.
•Pilot adayının etkileşimli bir eğitim ortamında uçak sistemlerine aşina olmasını sağlar.
•Eğitmen pilotun ekranında pilotaj öğrencisinin uçuş öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gereken prosedürlerin uygunluğunun değerlendirilmesine olanak sağlar.
•Eğitmen pilotun seçtiği normal ve anormal durum senaryoların gerçeklenmesi ile öğrenci pilotun farklı uçuş şartlarına hazırlanmasına katkıda bulunur.
•Pilot eğitimlerinde uçak kullanım süresini ve dolayısıyla yıpranmasını azaltır.
Öğrencelik Eğitim Simulatörü Özellikleri:
•Beechcraft King Air C90Gti Uçağı eğitim simülatörü.
•Dokunmatik ekranlar ile kontrol.
•Öğretmen kontrol paneli.
•İniş, kalkış prosedür takip özelliği.
•Otomatik Uçuş Özelliği.
•ACDU kullanım özelliği.
BEBKA Öğrencelik
Mekansal oryantasyon bozukluğu (Spatial Disorientation) hava aracı manevralarının vestibüler sistemi etkilemesi ya da uçuş ortamının görsel ve psikolojik olarak yarattığı his yanılgıları nedeniyle, uçucunun kendisinin veya kullandığı hava aracının hareketini ve konumunu yerküre düzlemine göre veya görüş mesafesindeki bir başka hava aracına göre doğru olarak algılayamaması durumudur.SDES, uçuşta yaşanan SD kapsamındaki his yanılgılarının yer seviyesinde kokpit ortamında yaşatılmasını sağlayabilen, havacılık personelinin yetiştirilmesi ve uçuş görevleri sırasında ortaya çıkabilen "Hareket Hastalığının (Motion Sickness)" bazı uçuş profilleri kullanılarak duyarsızlaştırma yoluyla tedavisinin gerçekleştirilebildiği, gerçekçi uçuş profilleri ile temel VFR (Visual Flying Rules) ve IFR (Instrument Flying Rules) uçuşunun yapılabildiği, hareket bazlı, jenerik ve multi fonksiyonel bir sistemden oluşmaktadır.
•Tek kişilik, kapalı ve gerçekçi bir kokpit ortamı
•Yüksek çözünürlüklü görsel görüntü sunan dış dünya görüntüsü (Out-The-Window) sistemi
•Bilgisayar ortamında yaratılmış gerçekçi bir uçuş atmosferi sağlayan uçuş alet ve göstergeleri
•Üç eksende hareket kabiliyeti
•IFR ve VFR şartlarda temel uçuş özelliği
•SD Eğitimi programı
•Hareket Hastalığı Desensitizasyon programı
•Medikal monitörizasyon
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hava ve Uzay Hekimliği Merkez ve Anabilim Dalı Başkanlığı
İHA-SKS projesi ile İnsansız Hava Araçları için Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları içeren Sanal Kokpit Sistemi (İHA-SKS) geliştirilmesi amaçlanmıştır. Proje sonunda temel ürün olarak bir Sanal Kokpit Sistemi gerçeklenmiştir. Sanal Kokpit Sistemi (İHA-SKS), artırılmış gerçeklik uygulamaları içermektedir. Projede; gerçek bir İnsansız Hava Aracı (İHA) yerine, açısal ayarlanabilir özellikte bir deneme platformu yapılmış ve kullanılmıştır. Deneme platformu üzerine kamera, INS-GPS vb. gerçek üniteler monte edilebilmektedir. Sanal Kokpit Sistemi (İHA-SKS), özgün bir yazılım içermektedir. Bu yazılım ile deneme platformundan gelen veriler izlenmekte ve değerlendirilmektedir.
•İHA üzerinde kullanılacak kamera, İHA-SKS'de kullanılacak video gözlüğün hareketine bağlı olarak kontrol edilecektir. Kullanıcı başını çevirdiğinde, İHA'daki kameranın baktığı açı değişecektir.
•İHA'nın uçuş görevinde izleyeceği rota İHA-SKS Yazılımına girilebilecektir.
•İHA'nın geçtiği yolun izi belirlenerek istenen koordinatlara sanal üç boyutlu nesneler çizilebilecektir. Sanal üç boyutlu nesneler, İHA-SKS Yazılımındaki bir bölüm yardımıyla önceden tanımlanabilecektir. Aynı zamanda sanal üç boyutlu hazır nesneler, İHA-SKS Yazılımına dışarıdan eklenebilecektir. Bu sayede yasak hava sahaları, İHA-SKS Yazılımındaki bir bölüm yardımıyla önceden tanımlanabilecektir.
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
LTG, tamamladığı projelerdeki kazanılan yetenekler ile farklı sektörlere yönelik ürünler üretilerek sektörel risklerin azaltılması düşüncesi ile sahip olunan FPGA ve Artırılmış Gerçeklik yeteneklerinin kullanılarak, “Kestirimci Bakım“ konusunda Türkiye’nin ilk ürününü ortaya çıkarmak üzere TÜBİTAK destekli “1170452-IOTOPRO” projesinde proje ortağı olarak yer almıştır. Üretim ve bakım tesislerinden toplanan veriler ile, bakım elemanlarının üzerindeki AR Gözlüğü, tablet ve akıllı telefonlarda Artırılmış Gerçeklik çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bulut ortamında toplanan veriler ön sinyal işleme algoritmalarından sonra büyük veritabanında saklanmakta, makine öğrenmesi ve karar destek algoritmalarında işlenmektedir. IOTOPRO ile Endüstri 4.0 çalışmalarına artan bir ivme katacak ürünler kullanıcılara sunulmuştur.
1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı
Kablo Radarı projesi ile yeraltı yüksek ve orta gerilim enerji nakil hatlarında Time Domain Reflectometer (TDR) tekniği kullanarak hata kaçak yeri tespiti ve kalite ölçümü yapabilen bir test cihazı geliştirilmiştir. Geliştirilen Kablo Radarı, dalga yayılımı teorisine uygun metotlar kullanarak kablo üzerinde empedans değişikliği oluşan noktaların yerini metre cinsinden tespit eden, kendi başına çalışan, IoT özelliği olan, kendisinden yeni ürünlerin türetilebileceği özgün bir cihazdır.
1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
Bu proje ile Kablo Radarı projesinden elde edilen tecrübe ile yeraltı enerji dağıtım hatlarında kullanılacak bir yüksek gerilim (YG) test ekipmanı üretilmesi amaçlanmıştır. Projede, yüksek gerilim teknolojileri ile yüksek performans gösteren elektronik sistemlerinin EMC şartlarını maksimum derecede sağlayacak şekilde biraraya getirilmesi hedeflenmiştir. Sektörün ihtiyaç duyduğu azami düzeyde işçi sağlığı ve iş güvenliği sağlayacak, ayrıca ekipman ve test edilecek kabloya en az tahribat verebilecek teknik özelliklerde bir tasarım düşünülmüştür. Kalite/fiyat performans oranını maksimize edecek bir anlayışla üretilmesi hedeflenmektedir. Gerekli durumlarda ise internet üzerinden uzmana bağlanabilmeye imkan verecek, merkezdeki bir raporlama sistemine veri gönderebilecektir bu özelliği ile öncülü Kablo Radarı projesinin IoT yeteneğini geliştirmektedir. Cihazın kullanılacağı alan maksimum can güvenliği gerektirdiğinden kullanıcı dostu bir arayüz ile kontrole sahiptir. Proje ile LTG, Yüksek Gerilim ile ilgili öncül projesini tamamlayıcı ve ilerletici ikinci bir ürüne sahip olacaktır.
SADE-GENEL Genel Çağrı
Bu projenin amacı, teknolojik gelişmelerin belirlediği daha yüksek standartları karşılamak açısından Avrupa'daki personel için demiryolu eğitimini ve öğretimini standartlaştırmaktır. Bu hedefe, mesleki ulaşım okullarındaki müfredatın iyileştirilmesi, standartlaştırılmış eğitim modüllerinin geliştirilmesi ve meslek standartlarının yükseltilmesi ile erişilebilecektir. Amaç, AB'de güvenli ve sürdürülebilir demiryolu taşımacılığını geliştirmek için yüksek nitelikli personel yetiştirmektir. Erasmus+ Programı tarafından desteklenen bu proje, eğitim ve öğretim yoluyla kişisel gelişim ve istihdam olanaklarının artırılması sağlanabilecektir. Genel amaç, demiryolu güvenliğini sağlamak ve Union demiryolu ağı hizmetlerinin kalitesini arttırmaktır.
Erasmus +